Strona główna > 

Powstał browar w centrum Gdańska. Piwo już się warzy, będzie gotowe za trzy tygodnie

Emilia Stawikowska

2013-06-22

Właściciele restauracji Barbados w Gdańsku otworzyli minibrowar. Od czwartku warzy się w nim tysiąc litrów piwa z gatunku pills niemiecki. Póki co, można podziwiać stalowe tanki, przyglądać się pracy piwowarów i czekać cierpliwie na pierwsze piwo.

Fot. Rafał Malko / Agencja Gazeta


+ więcej zdjęć

Browar Lubrow, którego nazwa jest połączeniem nazwiska właścicieli lokalu z browarem, znajduje się w restauracji Barbados, przy ul. Karmelickiej 1. Warzelnia została wkomponowana we wnętrze lokalu. Już niedługo będzie można spróbować tutaj pięciu rodzajów niepasteryzowanego piwa.

Proces warzenia piwa

Nad produkcją piwa pracują doświadczeni fachowcy: Zenon Niderla, piwowar z Warki oraz Filip Paprocki, jego pomocnik. Nadzorują procesy, które zachodzą w kilkunastu stalowych tankach.

21.06.2013 Gdansk , piwowarzy browaru  Lubrow w restauracji Barbados ,  fot. Rafal Malko/Agencja Gazeta

+ zobacz powiększenie

Fot. Rafał Malko / Agencja Gazeta

Warzelnię tworzą trzy duże zbiorniki. Pierwszy z nich służy do warzenia piwa, drugi jest kadzią filtracyjną, a trzeci zbiornikiem osadowym.

- W jednym zbiorniku można wyprodukować tysiąc litrów brzeczki, która potem trafia do jednego z dziesięciu tanków fermentacyjno - leżakowych, każdy o pojemności 2 tys. litrów - opowiada Paprocki. - Po kilku tygodniach piwo trafia do zbiorników wyszynkowych, z których za pomocą specjalnych wężyków piwo pompuje się bezpośrednio do baru.

Jak się dowiedzieliśmy, w pierwszym tanku powstaje obecnie piwo pills. Jego fermentacja wkroczyła w pierwszą fazę, która potrwa ok. 7-9 dni.

Zachmielacz Trójmiejski

W browarze Lubrow warzonych jest pięć rodzajów piwa. Już za kilka tygodni klienci będą mogli wybierać spośród nawiązujących do Trójmiasta nazw. Piwo SKM to pills niemiecki.

- Ten gatunek piwa jest mocno nachmielony - komentuje Filip Paprocki. - Charakteryzuje się przede wszystkim gorzkim, wytrawnym smakiem. Będzie świetnie pasować do obiadu lub kolacji.

Drugim piwem będzie Zachmielacz Trójmiejski czyli europejska wariacja amerykańskiego piwa IPA. W tej chwili trwa pierwszy etap powstawania tego piwa, czyli zacieranie.

21.06.2013 Gdansk , piwowarzy browaru  Lubrow w restauracji Barbados ,  fot. Rafal Malko/Agencja Gazeta

+ zobacz powiększenie

Fot. Rafał Malko / Agencja Gazeta

Goście Barbadossu będą mogli zamówić też Trójmiejskie Piwniczne, czyli rodzaj Kellebier, piwa piwnicznego.

- Jego nazwa wzięła się od tego - opowiada Paprocki. - że piwowar schodził do piwniczki, gdzie smakował piwo podczas warzenia. Ten rodzaj trunku jest niefiltrowany, więc charakteryzuje się mętną konsystencją i zbożowym posmakiem.

Dla kobiet jest polecane szczególnie piwo Karmelickie, z gatunku Bavarian dunkel. To piwo deserowe o posmaku karmelowo - miodowym. Piąte piwo będzie się zmieniać. Pierwszym, które zostanie uwarzone będzie dunkel weissbier, czyli piwo pszeniczne ciemne.

Go Piwko, czyli nr rejestracji

Piwo z browaru na ul. Karmelickiej będzie transportowane do gdyńskiego lokalu Barbados na ul. 10 lutego. Do tego celu został przystosowany mercedes, którego rozpoznacie po rejestracji... „Go Piwko”.

-Będziemy wozić tym samochodem 10 hektolitrów piwa do lokalu w Gdyni - mówi Paprocki. - Na miejscu będziemy je przepompowywać do tanków wyszynkowych, z których piwo popłynie bezpośrednio do kranów. W efekcie warzone przez nas piwo klienci kupią zarówno w Gdańsku, jak i w Gdyni.

Właściciele mają w planach rozbudowanie części barowej, chcą jak najlepiej wykorzystać potencjał powstałego browaru. Najprawdopodobniej w lokalu będzie jeszcze jeden bar poniżej poziomu obecnego lokalu oraz drugi w ogródku. Ile zapłacimy za uwarzone w Lubrowie piwo? Zapytaliśmy właścicielkę.

- Ceny będą porównywalne do tych, które mamy obecnie w lokalu. Mamy nadzieję, że zachęci to klientów do smakowania różnych jego rodzajów i rozwinie w Trójmieście kulturę picia piwa.

Polub nas na Facebooku!

Zobacz więcej na temat:

piwowarzy | barbados | go piwko | piwo | browar
Udostępnij link: Facebook

Komentarze (11)

  • emiliasta | rok temu

    przepraszam za błąd, podejrzewam, że po takiej liczbie złośliwych komentarzy już więcej go nie powtórzęsmile
    Pozdrawiam

  • mrfx | rok temu

    smile

  • damanman | rok temu

    Wow, aż 8 komentarzy o tym samym. Umiecie czytać, ale jednak nie do końca?

    udubej, a Ty co studiujesz?

  • imesch | rok temu

    Kupcie red. gimbusowi dodatkowo słownik polsko-niemiecki.
    Co to jest "dunkel weissbier"?!
    Piwo pszeniczne to w języku niemieckim Weizenbier .